Aturat per un temps.

Amigues i amics,

Com veureu el tinc un tant aturat. Són moltes coses! Però aviat el tornaré a activar. Salut!

25.10.08

Em destruïu una escola? faig una universitat!


Desprès de deu anys d'activitats naturalistes i de salvaguarda a l'entorn de l'Aiguabarreig de l'Ebre, Segre i Cinca naixia l'any 1993 l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig i, amb ella, l'Escola de Natura de l'Aiguabarreig, un equip de naturalistes, educadors ambientals i intèrprets del patrimoni natural que tenen, des d'ençà, l'objectiu d'explicar, divulgar i sensibilitzar vers la conservació, el desenvolupament sostenible i el respecte al medi natural a l'entorn de la més gran confluència fluvial de la península ibèrica.
El març de 2003 però, desprès de 10 anys d'educació ambiental, i quan ja la nostra escola de natura era la més visitada de l'Aragó, la seu, ubicada a Mequinensa (Baix Cinca), va patir un atemptat que la va malmetre totalment. Destrossaren les exposicions i el centre d'interpretació, cremaren la biblioteca de natura en català més extensa de la Franja de Ponent, abocaren lleixiu i dissolvent als aquaris i arruïnaren 20 anys de recerca, llençant milers de diapositives al riu i destruint tot el que hi havia als arxius i ordinadors.
Tan sols deixaren simbologia espanyolista.
Una setmana més tard era arxivat el cas per "Justícia de Zaragoza". Mai no es va poder recuperar res.
Desprès d'uns mesos de desesperació per la pèrdua irreparable però també d'una gran solidaritat d'arreu els Països Catalans, vaig decidir què calia fer, així doncs vaig anunciar el projecte de recuperació de l'Escola, novament a Mequinensa i, a més, vaig crear la Universitat Catalana d'Estiu de Ciències de la Natura, a l'Aiguabarreig. "Si ens destrueixen una escola, fem una universitat!" vaig dir en la presentació als medis.
També començava en aquells dies l' "Operació Aiguabarreig", impulsada pels Minyons, Escoltes i Guies Sant Jordi, amb l'objectiu d'ajudar a l'Escola de Natura i a l'Aiguabarreig, des del voluntariat d'arreu el país.
Aquest 2008 l'Escola de Natura de l'Aiguabarreig ha fet 15 anys i tothom em diu que continua sent un referent en el vincle natura-cultura. La nova seu es va fent, a poc a poc, sense ajuts institucionals, però en un mas en plena riba de la reserva natural de l'Aiguabarreig, a Mequinensa, en ple cor!.
Veniu! fareu cultura-natura.