Aturat per un temps.

Amigues i amics,

Com veureu el tinc un tant aturat. Són moltes coses! Però aviat el tornaré a activar. Salut!

15.1.08

El BioTurisme arrenca als Països Catalans.


El bioturisme manté els principis conceptuals de l'ecoturisme, però a més de la contemplació cerca transmetre o participar en l'obtenció de coneixement sobre el medi i el patrimoni biològic. Es tracta d'un turisme que a més de repercutir positivament en la salvaguarda dels espais naturals, les àrees rurals i el desenvolupament dels pobles i les comunitats humanes pot aportar informació sobre la fauna i flora. Una informació que pot ser ben útil en la gestió i monitoratge de les espècies o contrades.
El BioTurisme contribueix també a que les poblacions humanes receptores participin en la divulgació i la conservació de la fauna i la flora, percebent aquestes com una font de desenvolupament i sostenibilitat. Amb una acurada planificació el turisme doncs esdevé més que un motor econòmic, es transforma en un motiu -encara que amb una rel materialista si es vol- per respectar el nostre entorn i la seva biodiversitat. És un camí més per a la sensibilització de la societat però sobretot per a la conservació dels paisatges, la geologia, els animals i les plantes que ens envolten.
Als Països Catalans el birding (l'observació d'ocells) és el vessant que compta amb més practicants, però no hi ha cap dubte que tot plegat no ha fet més que començar. Els observadors de papallones, de flors o senzillament aquells que volen viatjar per fer alguna cosa més que observar la natura van -anem- en increment sense pausa.

Per això vaig pensar que, en coherència amb la tradició cultural i científica catalana, havíem de dotar a la nostra nació d'un element útil per al foment i desplegament del turisme científic i de natura. Divulgant internacionalment les terres catalanes com a destí i, alhora, canalitzant les propostes que ens arriben d'arreu el planeta per a que els catalans i les catalanes gaudeixin de la natura a casa nostra i al món sabent-se partícips de la seva conservació.
El meu darrer fill es diu Oficina Catalana de Turisme Científic i de Natura i és a la vostra disposició. Pel país i per la natura.